Monday, January 31, 2011

::rindunye kat nenek::

31 januari 2009
sdg siap2 nk gi skola ade mesyuarat agong badminton,tbe2 mak tepon panggil gi uma my auntie..
adeh,ape ajelah nk gi kan pagi2..
then smpai2 je,tgk sume sdh,ape yg jd ni?
masuk je bilik,tbe2 tgk sume tgh bace yasin,n my mum n aunties tgh nanges2 n urut2 nenek..
ape yg jd ni??huh?
tbe2 bru tersedar something goes wrong..
pastu tau2 nenek dh takde..what?????ouh,dis is fake..no,nenek masih ade kan,jgn nk tpu.
sume nanges2..tak mungkin,tak,bru je mggu lepas sembg2 dgn nenek..takkan lah..
bile my auntie ckp dh takde,oh God,tidak!!!!
so,nk tanak,time jela,siap2 lah kemas uma my auntie utk persiapan sume..
sedihnye,airmata ni tanak berhenti..
then kakak sedara aku smpai,dye tbe2 buat gempak,dye ckp nadi bergerak lg lah,hah?ape ni??
dh lah org masjid dh bce yasin,ishhhhh..
pastu doktor pun smpai lah,doktor pn ckp masih ade nadi lah,hishhhhh..main2 lak kan,legaaaaa..
tbe2,doktor tu ckp,nenek mmg dh takde,mmg perkara biasa kalo org meninggal ni nadi dye ade lg sbb nadi tu slow2 akan berhenti bukan nye directly stop,ouhhhh,hancur nye hati sume org..
tak,nenek tak pergi lagi kan nek,dorg tpu kan?bgun lah nek,bgun..knp ni nenek tanak bgun?
knp mata nenek terpejam rapat sgt??nek,bgun lah,dh lah tu tdo.... :'(
org masjid pun smpai nk mandikan nenek,ya allah,sedihnye..sayu nye ht..
mase nk cium nenek tu,ya allah,wanginye nenek,muke nenek bercahaya,nmpk tersenyum bahagia,nenek bhgia ye dpt jmpe arwah atuk dgn arwah mak yie???
perginye nenek,sayu lah ht ktorg sume..
asyik teringat2 kenangan dgn arwah..rindu nye nenek,rindu sgt2 dkt nenek..
skrg dh takde sape nk belanja mkn roti kat mamak roti tu,takde dh org nk buat sambal terung tu..
cptnye nenek pegi,terasa baru lg sembang2 dgn nenek..


hari ni,genap lah 2 tahun nenek pergi tgglkn ktorg sume..
masih lagi terasa dye ade di sisi,cume merasakan dye tgh duduk di bilik dye mcm slalu..
nenek,smga tenang dan bahagia kat sane..
al fatihah..
:'(

2 comments:

ordinary girl said...

kisah yg sgt sdih dn aq pown sdey tringat kt arwah nnek aq.....<:'( >tp aq ucapkn takziah kt ko....

fasha shahrudin said...

thanx..